fallback

ПФ ще внася законодателна поправка за задължителното гласуване

Според формацията така още на кметския вот през есента всеки ще е задължен да отиде до урните

24.02.2015 | 13:00 Автор: Мариета Иванова

Патриотичният фронт ще внесе законодателна поправка за въвеждане на задължително гласуване преди местните избори. Според формацията така още на кметския вот през есента всеки ще е задължен да отиде до урните, пише Dnes.bg.

Секретарят на ПФ Юлиан Ангелов и заместник- председателят на коалицията Борис Ячев участваха в традиционните консултации на президента с всяка от партиите в парламента. По време на срещата те обсъдиха искането на държавния глава за провеждане на изборен референдум, заедно с местните избори.

„Задължителното гласуване трябва да бъде въведено възможно най-бързо с промяна в закона още през май“, обясни Ячев. Според Патриотите българското общество е узряло за въвеждане на задължителния вот, а 500-те хиляди подписа, събрани за инициирането на референдума, са достатъчен индикатор за това.

ПФ обявиха, че са притеснени, че ако задължителното гласуване се отложи, корпоративният, купен и манипулиран вот ще продължи да бъде важен в българската политика.

Патриотите се обявиха и против въвеждане на мажоритарен елемент в изборите. „В България все още няма изграден български елит, мажоритарният вот няма да допринесе за присъствие на интересни, знакови и авторитетни фигури в политиката. Напротив, има опасност да напълни парламента със спортисти, футболисти и фолкаджии“, каза Ячев.

Според Патриотите хората все още не са готови за електронен вот. Затова те предложили на президента да се направи експериментално гласуване по електронен път в секциите в ЕС.

fallback
Още от България
fallback