ПФ ще внася законодателна поправка за задължителното гласуване

Според формацията така още на кметския вот през есента всеки ще е задължен да отиде до урните

24.02.2015 | 13:00 Редактор: Мариета Иванова
ПФ ще внася законодателна поправка за задължителното гласуване

Патриотичният фронт ще внесе законодателна поправка за въвеждане на задължително гласуване преди местните избори. Според формацията така още на кметския вот през есента всеки ще е задължен да отиде до урните, пише Dnes.bg.

Секретарят на ПФ Юлиан Ангелов и заместник- председателят на коалицията Борис Ячев участваха в традиционните консултации на президента с всяка от партиите в парламента. По време на срещата те обсъдиха искането на държавния глава за провеждане на изборен референдум, заедно с местните избори.

„Задължителното гласуване трябва да бъде въведено възможно най-бързо с промяна в закона още през май“, обясни Ячев.
Според Патриотите българското общество е узряло за въвеждане на задължителния вот, а 500-те хиляди подписа, събрани за инициирането на референдума, са достатъчен индикатор за това.

ПФ обявиха, че са притеснени, че ако задължителното гласуване се отложи, корпоративният, купен и манипулиран вот ще продължи да бъде важен в българската политика.

Патриотите се обявиха и против въвеждане на мажоритарен елемент в изборите. „В България все още няма изграден български елит, мажоритарният вот няма да допринесе за присъствие на интересни, знакови и авторитетни фигури в политиката. Напротив, има опасност да напълни парламента със спортисти, футболисти и фолкаджии“, каза Ячев.

Според Патриотите хората все още не са готови за електронен вот. Затова те предложили на президента да се направи експериментално гласуване по електронен път в секциите в ЕС.