fallback

С. Константинов: Ген. Тонев трябва сам да подаде оставка без да му се предлага

д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването

24.02.2015 | 11:08 Автор: Дориана Ранкова

 

Д-р Стефан Константинов коментира разследването на председателят на Здравната комисия ген. Стоян Тонев, което се отнася до управлението на парите във Военномедицинска академия. Според него бившият директор на ВМА трябва да подаде оставка и ако го направи сам без да му се предлага би било много по-достойно. Изнесеният случай от медиите по негово мнение, обяснява защо ВМА има дълг с такава сума. Съдейки по реакциите, които ГЕРБ са имали от предишните мандати на безкомпромисност как да устояват чистото си име, едва ли биха рискували неговото оставяне на този пост, коментира Константинов.

По повод проведеното заседание на Тристранния съвет, където се дебатираха промените в Закона за здравното осигуряване, бившият здравен министър обобщи, че не е редно основна тема да бъде колко члена трябва да има Надзорния съвет на НЗОК. Около тази теза именно се обединиха в понеделник напълно работодатели и синдикати, тъй като бяха предложени допълнително двама държавни представители. За Константинов това даже е още по-широка роля съответно и отговорност за държавата.

Стефан Константинов коментира и реформите, които здравният министър Москов представи по-рано. По негово мнение реформите търсят оптимизация, но не са коренно променящи досегашната система. Например разделянето на пакета на базов и допълнителен е важно да се знаят детайлите по тази стъпка, тъй като все още не е ясно какво ще се включва в тях. Той допълни, че е важно да няма лобизъм в подбора на основните патологични групи и ясното разпределение на пакетите. Според Константинов и досега основните патологични групи се лекуват от Касата.

Предложение за стратегическа промяна Стефан Константинов вижда на болничната помощ да се даде възможност да извършва извънболнична помощ. Така пациентите няма да се лутат. Когато се играе с цените и се махнат административните ограничения (като задължителния престой за лечение), тогава инициативността на хората ще доведе до лечение в извънболничната помощ.

 

За електронните обществени поръчки, прогенеричните лекарства, здравните осигуровки, електронна здравна карта, може да видите коментара на д-р Стефан Константинов в следващия видео материал:

Инвестбук с водещ Дориана Ранкова

 

 

fallback
Още от България
fallback