fallback

Тристранката подкрепи емитирането на нов дълг

Първо заседание на Тристранния съвет за 2015

23.02.2015 | 10:49

На първото си заседание за 2015 Съветът за тристранно сътрудничество /"Тристранката" подкрепи правителството в емитиране на нов дълг. Коментарите на Ивайло Калфин-министър на труда, д-р Иван Кокалов-вицепрезидент на КНСБ и Кирил Домусчиев-Криб пред журналисти след заседанието на 23 февруари 2015.

Министърът на труда Ивайло Калфин обясни, че дискусията по дълга е била проведена по желание на Асоциацията на индустриалния капитал за максимална публичност.

„Не говорим за решението за вземане на дълг, а за решение за вземане на посредник“, каза Калфин.

Той обясни пред журналистите, че решението и дали 16 млрд лева или по-малко ще се вземе решава година за година парламентът.

„12 млрд са само падежите по стари задължения и заедно с дефицитите сумата се събира, но това не се решава с този закон“, каза Калфин.

 

Синдикатите подкрепят

Синдикатите подкрепиха емитирането на дълг.

„КНСБ не сме тук, за да кажем за или против“, каза д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на синдиката.

Според него синдикатите „не знаят колко, но ако ще се финансират бюджетен дефицит, синдикатите искат да знаят за какво ще се използват парите.

„По принцип става въпрос за аритметика и не бива да се злоупотребява, че се финансира дълг. Ако е на изгодна лихва-защо не. Ако не платим дълга си, трябва да закрием държавата“, каза Кокалов.

 

КРИБ - съгласни

Кирил Домусчиев от КРИБ каза:

„Трябва да си плащаме дълга. Ако държавата няма средства, трябва да търсим дълг на по-добри условия. Ние сме съгласни.

КРИБ е за стабилност за следващите 3г. и трябва да има сигурност, че дългът ще сде плаща и няма да изпаднем в ситуацията на Гърция.

Убеден съм,че МФ ще се стреми да поддържа дефицитът на нива по-ниски от предвидените в Закона за бюджета.

Събираемостта се подобрява и това дава резерви това да се случи. Нашата позиция е за“.

Социалните партньори подкрепиха намерението за реформи на правителството по време на първия тристранен съвет за 2015. Заседанието бе публично.

На срещата присъстваха министърът на труда Ивайло Калфин, министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, Кирил Домусчмиев от КРИБ и Иван Кокалов от КНСБ.

 

fallback
Още от България
fallback