АБВ подкрепя президентската идея за изборния референдум

Задължително гласуване има едно неоспоримо предимство - ограничаване на корпоративния и купения вот, смятат от партията на Първанов

23.02.2015 | 14:36 Редактор: Мариета Иванова
АБВ подкрепя президентската идея за изборния референдум

АБВ изразиха пълно съгласие с предложенията на президента Росен Плевнелиев за провеждането на референдум за изборните правила по трите точки - за електронно гласуване, задължително гласуване и мажоритарен вот. Това заяви председателят на ПГ на АБВ Борислав Борисов след срещата на представителите на формацията с президента Плевнелиев, която беше в рамките на започналата днес инициатива на държавния глава "месец на политическите консултации" с парламентарните политически сили, предаде БТА.

Според АБВ въвеждането на задължително гласуване има едно неоспоримо предимство - ограничаване на корпоративния и купения вот. Гласуването трябва да бъде в съотношение 50 процента мажоритарен и 50 процента пропорционален вот с преференции при задължително условие, особено при местните избори - да се увеличи прагът на преференциалния вот, смятат още от АБВ.

На консултациите при президента се обсъждат приоритетите на партиите за 2015 г.

Още по темата

Държавният глава търси позицията на политическите сили по пет основни теми - ключови реформи, които са на дневен ред през тази година; референдум и изборно законодателство; международна и регионална сигурност; отбрана и
въоръжени сили; кризи и природни бедствия.

От АБВ смятат, че реформите не трябва да бъдат половинчати и на парче, а цялостни. Според тях водещата реформа – съдебната, няма как да бъде цялостна и ефективна без да се направят промени в Конституцията, посочи Борислав Борисов. От АБВ смятат, че промените в основния закон са необходими и по частен случай, какъвто е въпросът за разширяване на правомощията на президентската институция - за възможността за законодателна инициатива, за иницииране на референдуми и за начина, по който се преодолява президентското вето.

От АБВ са предложили на президента в следващите заседания на КСНС да бъдат включени три важни според тях точки. Едната точка е "след преговорите Минск-2 и началото на мирния процес между Украйна и Русия, България да намери своето значително по-активно място в утвърждаването и развитието на този мирен процес" и съобразно неговото развитие да бъдат преразгледани отношението към санкциите срещу Русия и набелязване на мерки за развитие на икономическото сътрудничество на страната ни с Русия и с Украйна, посочи Борисов. Вторият въпрос, който предлагат от АБВ, е разглеждането на енергийната стратегия, възможността за възобновяване на работата по крупните енергийни обекти и възвръщане статута на България като енергиен център на Балканите, а не като територия заобикаляна от всички енергийни проекти. Третият въпрос, който предлагат от АБВ, за включване в дневния ред на КСНС на някое от следващите му заседания, е проблемът за демографската криза.