Защитата на авторските права в музикалния бизнес

Вeлизap Сoкoлoв – Зaки, експерт в областта на правото на интелектуалната собственост

23.02.2015 | 11:39 Редактор: Дориана Ранкова
Защитата на авторските  права в музикалния бизнес

 

Вeлизap Сoкoлoв коментира, че интелектуална собственост има у нас противно на мненията, че тук не е регламентирана. Тя може да бъде разделена авторско право и обектите на индустриална собственост. Той даде пример с бащите на американската нация, където Законът за интелектуалната собственост и този за патентите, са създадени още преди гласуването на Конституцията.

У нас последния Закон за авторско право е от 1993 г., който претърпява няколко поправки - през 2000, 2002 и 2006г. До този момент промените по негова оценка са били полезни и надграждащи. Следващите редакции, като тази през 2011 година, Зaки обаче не одобрява. По повод спазването , той допълни, че липсва стриктност и бързина.

Санкциите в Закона за авторското право, Велизар Соколов уточни, че са в пъти по-големи от тези предвидени в Наказателния кодекс за престъпления за авторско и сродни на авторското права. Проблем той посочи в липсата на административен капацитет на правораздавателния орган. Има 3-4 инспектори в Министерство на културата, които трябва да следят нарушенията на територията на цялата страна. Затова тук работи публично-частното партньорство.

 

За всички парадокси в сектора и за начините на работа у нас и законите, може да видите в следващия видео материал. Boom&Bust с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров: