fallback

Тома Томов: В закона няма разписана хипотеза за изтичане на мандата на управителя на НЗОК

Спешните стъпки определено са свързани с недоброто разпределение на средствата в Касата, коментира представителят на КТ „Подкрепа“

23.02.2015 | 10:04 Автор: Мариета Иванова

Напрежението около изтичането на мандата на управителя на НЗОК Румяна Тодорова се породи от това, че в Закона няма разписана хипотеза около подобен случай, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On  Air Тома Томов, член на Надзорния съвет на Касата и представител на КТ „Подкрепа“.

Той изрази надежда до края на месеца да бъде избран нов управител на Касата и отчете бързата реакция на Народното събрание при вземането на решение да удължи мандата на Румяна Тодорова до избирането на неин заместник. Томов подчерта, че спешните стъпки относно НЗОК са свързани основно с изразходването на средствата и тяхното ефективно управление.

„През последните години сме свидетели на едно постоянно увеличаване на средствата, особено за болнична помощ. В същото време има някакъв парадокс, при който нито пациентите, нито лекарите са доволни“, коментира Томов.

Той изтъкна, че балансът между интересите безспорно е труден. - „Изисква болничният мениджмънт да прави едно активно управление, средствата са ограничени, но те в целия свят, в цяла Европа са ограничени. Въпреки това възможностите тази година са да се финансира до 95% от касовото изпълнение на миналогодишното на болничната помощ е много добро начало. Миналата година стартирахме с една възможност да финансираме не повече от 70% от касовото изпълнение на болничната помощ на предходната,“ посочи Томов.

Той сподели, че на насроченото за днес- 23 февруари, заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, ще бъде обсъждано предложението за промяна на броя на членовете на Надзорния съвет на Касата.

Томов поясни, че в момента надзорниците са  9 -“за кворум са необходими поне 6 човека, а за решение са поне 5, при 4 от държавната квота. В момента ни се предлага една промяна, при която квотата на държавата да нарасне на 6, кворума да е от 7, а за решение да са необходими само 6 човека, което означава автоматично, че представителите на държавата могат да взимат самостоятелно решение“.

Още от коментара му вижте от видео файла.

 

fallback
Още от България
fallback