fallback

Преговорите за дълга без резултат

Финансовият министър все пак обясни, че комуникацията с партньорите е по-добра и е оптимист

20.02.2015 | 16:47 Автор: Ирина Георгиева

Преговорите за подкрепа на новия заем от 16 млрд. евро между министърът на финансите Владимир Горанов и ПФ завършиха без конкретен резултат, съобщават от Dnes.bg. След двучасова среща в НС стана ясно, че разговорите ще продължат. 

Финансовият министър все пак обясни, че комуникацията с партньорите е по-добра и е оптимист за това, че тегленето на заема ще бъде подкрепено при гласуването в пленарната зала следващата седмица.

"Ако не получим подкрепа, няма да можем да си плащаме сметките." - обясни отново Горанов. 

На въпроса дали ако се стигне до отхвърляне на заема, той ще си подаде оставката, министърът отвърна на репортерите: „Това удоволствие мога да направя само на министър-председателя, не и на вас“.

Горанов обясни, че би преговарял за подкрепа и с АБВ, ако го поканят. Той съобщи, че вече е разговарял с вицепремиера и министър от АБВ Ивайло Калфин и комуникацията между тях е добра.

Разговори за новия заем били водени и с опозицията от БСП и ДПС, но Горанов не разкри подробности от тях.

"Политиката не е театър, за да има кулиси." - отвърна министърът на подозренията, че има задкулисни преговори.

 

Хронологията на днешния дебат - "за" и "против" новия външен дълг.

Ден след като парламентът отложи гласуването на новия външен заем, финансист номер 1 твърди тона към коалиционните партньори от ПФ и АБВ, които възразиха срещу 16 милиардния заем. Министър Горанов е категоричен  - новият дълг е неизбежен и няма да отстъпи от него. 

Патриотите били резервирани към новите задължения, защото не разбрали още се бърза да се изтегли заем сега за 3 години напред.

Бърза се заради ниските лихви по заема, които според икономисти в момента са рекордно ниски – около 2 на 100. Сега лихвите по 10-годишен дълг в евро са 2.25%, а по 2-годишен дълг в евро - 0.75%. В Германия например гравитират около нулата.

Коментарите на политиците за 16 млрд. лв. външен дълг се лутат между тезите за спокойствието на властта и популизма на опозицията. За разликата от сметката на управляващите, социалистите пресмятат само 8 милиарда и 100 милиона нови заеми, но с уговорката - само за 2015 година.

На свой ред управляващите твърдят, че нов дълг на практика няма, а само се погасява стар. 

В крайна  сметка финансист номер 1 се разбра с резервираните политици. Най-вероятно следващата седмица задълженията до 2017та ще бъдат одобрени от парламента. В противен случай има риск държавата да спре да плаща.

Вижте обобщението на темата в репортажа на Христиания Червенкова.

 

 

fallback
Още от България
fallback