Броени дни преди Никулден - традиционни проверки на Българската агенция по безопасност на храните в магазини и рибни пазари в цялата страна. Разнообразието от прясна риба е голямо, тъй като морето тази година е било щедро към рибарите.
От рано сутринта Лъчезар с усмивка приканва клиентите на най-големия пазар в Бургас да си купят риба за Никулден.
"Предимно се търгува чернокоп, след това паламуд, сафрид. Горе-долу цената е същата като миналата година", казва продавачът на риба.
"Чернокоп и шаран най-често купувам. Това е официалната риба за нас. Цените са нормални, спрямо миналата година пак са същите", казва клиент.
Тази година морето е щедро към рибарите, заради това и на пазара в Бургас цената на рибата е почти същата като миналата година.
Шаранът трябва да е лъскав
С изключение на шарана и паламуда - от 8 лева за килограм преди седмица, дни преди Никулден вкусната риба вече се търгува на 9 лева за килограм, а паламудът е скочил с два лева и вече се продава за 12 лв. Хит на пазара е живият шаран.
"Трябва да има добър цвят, да е лъскав, по очите се разпознава, по хрилете. Просто трябва да гледат да е жива - предимно жива риба продаваме", сподели друг продавач на риба.
Съветът на търговците за Никулден е вместо да си купим шаран, да заложим на черноморска риба.
"Чернокоп на скара - това е класика! Най-вкусен, но може да се пържи, може да се маринова", казва Надя.
На юг от Бургас рибарите ще се почерпят за Никулден с благодарност към морето за пълните мрежи.
Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR