fallback

Путин намекна, че Русия може да насочи нов газопровод към България

За подновяването на проекта „Южен поток“ няма никакъв шанс

18.02.2015 | 11:17 Автор: Красимир Кирев

Русия може да насочи нов газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз. За това намекна руският президент Владимир Путин в унгарската столица Будапеща. Той отново изтъкна, че няма никакъв шанс за подновяването на проекта „Южен поток“. Причината е, че на Москва не й е било позволено да го реализира.

Владимир  Путин посочи точния момент, в който е станало ясно, че Южен поток ще остане в историята. Това е станало след като ЕП го е обявил за неперспективен,  дори вреден за Евросъюза.  

"В последствие ЕК изпрати на България препоръчително писмо  да го спре. Затова Русия ще хвърли всички усилия в изграждането на алтернативния Турски поток. Ние не можехме да продължим да строим в морето, тъй като изходът на тръбата беше блокиран. Не ние се отказахме от този проект", обясни руският държавен глава.

 

Путин заяви, че при тези условия Русия ще хвърли всички усилия в изграждането на алтернативния – Турски поток. По думите на руския президент, Москва остава готова да си сътрудничи с ЕС относно транзита на газ от него, включително изграждането на тръба към България. Всичко обаче е в ръцете на ЕК, посочва Путин и добавя: „Ние нямаме никакви намерения да се затваряме или да се изолираме.  Газпром е надежден енергиен доставчик на цяла Европа!"

Визитата на Путин в Унгария беше първо негово посещение в страна-членка на ЕС от месец юни миналата година.

.

fallback
Още от България
fallback