Путин намекна, че Русия може да насочи нов газопровод към България

За подновяването на проекта „Южен поток“ няма никакъв шанс

18.02.2015 | 11:17 Редактор: Красимир Кирев
Путин намекна, че Русия може да насочи нов газопровод към България

Русия може да насочи нов газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз. За това намекна руският президент Владимир Путин в унгарската столица Будапеща. Той отново изтъкна, че няма никакъв шанс за подновяването на проекта „Южен поток“. Причината е, че на Москва не й е било позволено да го реализира.

Владимир  Путин посочи точния момент, в който е станало ясно, че Южен поток ще остане в историята. Това е станало след като ЕП го е обявил за неперспективен,  дори вреден за Евросъюза.
 

"В последствие ЕК изпрати на България препоръчително писмо  да го спре. Затова Русия ще хвърли всички усилия в изграждането на алтернативния Турски поток. Ние не можехме да продължим да строим в морето, тъй като изходът на тръбата беше блокиран. Не ние се отказахме от този проект", обясни руският държавен глава.

 

Путин заяви, че при тези условия Русия ще хвърли всички усилия в изграждането на алтернативния – Турски поток. По думите на руския президент, Москва остава готова да си сътрудничи с ЕС относно транзита на газ от него, включително изграждането на тръба към България. Всичко обаче е в ръцете на ЕК, посочва Путин и добавя: „Ние нямаме никакви намерения да се затваряме или да се изолираме.  Газпром е надежден енергиен доставчик на цяла Европа!"

Визитата на Путин в Унгария беше първо негово посещение в страна-членка на ЕС от месец юни миналата година.


.