СГС оправда Александър Томов по обвиненията за източване на Кремиковци и ЦСКА

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд

17.02.2015 | 17:48 Редактор: Борислав Петров
СГС оправда Александър Томов по обвиненията за източване на Кремиковци и ЦСКА

Софийският градски съд оправда Александър Томов  за източване на 29 млн. лв. от „Кремиковци“ и на 3,5 млн. евро от футболния клуб ЦСКА.

Шест години след първото дело срещу Александър Томов за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери от „Кремиковци“, на 17. 02. 2015 г. СГС го обяви за невинен - както за металургичния комбинат, така и за ЦСКА. И това само ден, след като от прокуратурата поиска 10 години лишаване от свобода за председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на Управителния съвет на „Кремиковци“, конфискация на цялото му имущество, както и забрана да заема административни длъжности.

Заедно с Александър Томов, съдът призна за невинни и останалите трима подсъдими – бившите членове на ръководството на Кремиковци - Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев. Според бившия шеф на фалиралия металургичен комбинат, още преди 7 години е имало поръчка да бъдат намерени виновни за случващото се с Кремиковци и той и останалите подсъдими били най-удобни.

Според Александър Томов делото срещу него е било инспирирано през 2006 г. от бившия енергиен министър Петър Димитров, а през 2008 г. бившият премиер Сергей Станишев изпратил ДАНС в ЦСКА неправомерно, за да събере уж реални доказателства срещу Томов.

Вижте още в репортажа на Борислав Петров: