28 млн. лева ще бъдат отделени за пострадалите от бедствия райони

Предложението за разпределение на средствата ще бъде внесено в МС

17.02.2015 | 17:04 Редактор: Ирина Георгиева
28 млн. лева ще бъдат отделени за пострадалите от бедствия райони

Ще бъдат отпуснати 28 млн. лева от резерва за непредвидени разходи на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС за пострадалите от бедствия райони. Това стана ясно след проведеното първо за годината заседание в новия състав на Комисията. Предложението за разпределение на средствата ще бъде внесено в МС.

След заседанието секретарят на комисията Людмил Върбанов поясни, че освен тези средства има и друг финансов инструмент, който може да бъде използван - Фонд "Солидарност" към ЕК. Върбанов обясни, че средствата от Фонда се разпределят в зависимост от тежестта на увреждане и потребностите на общините да се справят с кризисните ситуации, които възникват. По думите му, освен за нормализирането на обстановката в засегнатите райони, част от средствата са и за дейности, които целят предотвратяване на нови аварии и щети.

 "Вече има една одобрена апликационна форма, по която всеки момент се очаква да бъдат заверени сметките от страна на ЕК и съответно средствата да бъдат разпределени съгласно взето решение от МС." - заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова.  

Николова посочи, че ресурсът там е близо 21 млн. лева. По думите й, втората апликационна форма, която е подадена в ЕК, касае областите Видин и Враца и в тази връзка се очаква в следващите месеци да бъде одобрен бюджет към Европейската комисия, но се очаква ресурс от близо 4 млн. лева, който да бъде разпределен към тези две области. Николова допълни, че в края на месец февруари, предвид настъпилите бедствия, се готви и събира обобщена информация от всички общини и региони, които са засегнати.

"През Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване ще се уточни размерът на щетите." - уточни Николова и допълни, че ще бъде направено сравнение до колко България има право съгласно изискванията на ЕК да подаде и трета апликационна форма, за да разчита на допълнителна подкрепа и по линия на фонд „Солидарност”.

Комисията обсъди и извеждането от експлоатация и ремонта на опасните язовири. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов съобщи, че 500 000 лева ще бъдат отделени за извеждането в безопасно състояние на 61 язовира. Костов уточни, че  е направен преглед на всеки един от язовирите в страната като е  установено тяхното състояние. Според Костов, тези 61 язовира основно са собственост на общините, малка част от тях са на физически лица или държавна собственост. Заместник-министърът на земеделието и храните обясни, че част от общините сами са предприели действия по извеждане и отремонтиране на съоръженията, така че около 15 язовира вече са безопасни.