Акциите на МВР вече няма да имат гръмки имена

Вместо това операциите ще бъдат номерирани

16.02.2015 | 16:18 Редактор:
Акциите на МВР вече няма да имат гръмки имена
Акциите на МВР вече няма да имат гръмки имена

Операциите на МВР няма да бъдат наименувани от 15 март, а вместо това ще има номера, като при досъдебните производства. Това съобщи министър Вучков на пресконференция на 16 февруари, предаде БТА. Вътрешният министър разкритикува практиката да се именуват акциите на МВР и я определи като останала от тоталитарното време.

Вътрешният министър заяви, че в дирекция "Сигурност" продължава проверката по т.нар. операция "Червеи". По думите му трима души от дирекцията са свързани с разработката - двама оперативни работници и бившият ръководител на дирекцията, който в момента работи в ДАНС.

Въпросът с главния секретар на МВР ще бъде представен пред МС, когато новият Закон за МВР бъде обнародван в Държавен вестник, коментира министърът. Той напомни, че с промените в закона се възстановява ролята на президента при назначаването на главния секретар, но отбеляза, че поправките не се правят заради един човек, а за да се подобри управлението на системата.

След първите 100 дни от работата си, вътрешният министър постави четири основни акцента в работата си - промените в Закона за МВР, промените в контрола на движението, обучението на състава на министерството и парламентарния контрол. 

Поправките в Закона за МВР бяха приети през миналата седмица. С тях във ведомството се връща конкурсното начало за растеж в кариерата, ГДБОП се връща в МВР и ще бъде възстановена Главната дирекция "Национална полиция". Главната дирекция ще обединява "Криминална" и "Охранителна полиция", с което ще бъдат редуцирани администрацията и ръководните постове в двете дирекции, посочи министърът. 

Веселин Вучков напомни, че пътният контрол вече се осъществява само в условията на видеонаблюдение и заяви, че всеки ден се монтират по 10 системи за видеонаблюдение в автомобилите на КАТ. До месец се очаква да бъдат оборудвани всичките 120 автомобила. Министърът заяви, че има парламентарно съгласие за промените, свързани с мобилните камери за електронен фиш и очаква близо 150-те мобилни камери отново да бъдат използвани от МВР.

Министър Вучков заяви, че е утвърдил план за обучение на целия оперативен състав на МВР, който работи със специални разузнавателни средства. Обучението ще трае шест месеца и ще започне и завърши с анонимни тестове за проверка на знанията на служителите. Общо 1430 служители на МВР пък се обучават за събиране на доказателства, каза Веселин Вучков. В проекта е включено и езиково обучение. 

Министър Вучков е отговорил на 34 въпроса от депутати до момента, 25 устни и седем писмени. Той отбеляза, че заедно с екипа си е участвал и в редица изслушвания от парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност.