fallback

Пет нови автомеханични 42-метрови пожарни стълби получиха българските огнеборци

Те са предназначени за пожарните служби в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен

16.02.2015 | 15:36 Автор: Ирина Георгиева

Пет нови автомеханични 42-метрови пожарни стълби получиха българските огнеборци, съобщи МВР. Техниката е закупена с европейско финансиране по ОП Регионално развитие. Тя е предназначена за пожарните служби в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен.

Модерното оборудване е доставено по мащабния проект на МВР "Модернизация на структурните звена на НСПБЗН-МВР в столичния агломерационен ареал и агломерационните ареали на шестте най-големи града – Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора".

 

В страната ни се доставя за пръв път подобна пожарна техника, подчерта заместник-министърът на МРРБ Деница Николова. По думите й целта на този проект, стартирал преди повече от три години, е да направим живота на българските граждани по-сигурен, а работата на пожарникарите по-лека. 

"Благодаря на МРРБ за непрекъснатата помощ, която получаваме при реализирането на европейски проекти." - каза в приветствието си министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Според вътрешния министър новата техника е изключително нужна на българската пожарна, защото чрез нея се повишава нивото на пожарна безопасност в големите градски центрове. Предвижда се петте автомеханични 42-метрови стълби да бъдат предоставени на пожарните служби в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен. Министър Веселин Вучков подчерта, че 2015 година е ключова в развитието на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, защото предстои пълно техническо обновяване на службата.  

Припомняме, че стойността на проекта "Модернизация на структурните звена на НСПБЗН-МВР в столичния агломерационен ареал и агломерационните ареали на шестте най-големи града – Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора" е за над 97 млн. лева, от които 85% се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие.

След реализирането на проекта огнеборците от 86 населени места ще могат по-бързо и адекватно да реагират при възникването на пожарен инцидент. На практика проектът ще засегне пряко работата на над 50% от пожарникарите в страната и ще се повиши пожарната сигурност на над 5 000 000 души.

Доставеното до момента оборудване по проекта включва 175 пожарни автомобила лек, среден и тежък тип, 6 автомобила за спасителна дейност тежък тип, 26 автомеханични стълби /30 м/, 27 оперативно-щабни автомобила, 1230 въздушно-дихателни апарати, 26 компресора, 10 стенда за изпитване, 2412 комплекта лични предпазни средства, 48 костюма за химическа защита, 205 комплекта отражателно облекло, 172 моторни триона и циркуляри и 2660 шланга.

fallback
Още от България
fallback