На 18 февруари ще има общо становище на МС за втори лифт в Банско

До края на февруари ще се финализира творческата концепция за ново туристическо лого на България

16.02.2015 | 14:26 Редактор: Ирина Георгиева
На 18 февруари ще има общо становище на МС за втори лифт в Банско

На 18 февруари по време на заседанието на МС се очаква общо становище за изграждането на втори лифт в Банско, като ще бъдат представени резултатите от анализа на работната група, която е приключила работа на 15 февруари. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на отчета си за 100-те дни управление.

До края на февруари ще се финализира творческата концепция за ново туристическо лого на България, коментира министърът на туризма. По думите й, министерството е изчистило творческата концепция за нови графични изображения с фирмата изпълнител на проекта. Припомняме, че през 2013г. бе изработено ново лого, вместо розата, която представяше България до тогава, но покрай проекта възникна скандал заради приликата му с логото на Киргизстан. Министър Ангелкова заяви категорично, че ресорното министерство не е давало повече пари по този проект.

В началото на март се очаква да стартира и дългоочакваният договор за реклама на България като туристическа дестинация в европейски телевизии, който е на стойност 6 млн. лв. и се финансира по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013.

В регистъра на туристическите атракции вече има постъпили данни от 160 общини за общо 2247 броя атракции, съобщи министър Ангелкова. Очаква се информация от още 104 общини. Тя посочи още, че министерството обмисля въвеждане на такса за туристическите обекти в рамките на страната.

500 хиляди лева е общата сума, предвидена за предстоящата изложба "Епопея на тракийските царе" в Лувъра, на която в Париж ще бъдат представени артефакти от български музеи. От тях 194 хил. лв. са преведени от Министерството на туризма на Министерството на културата.

Вече е сключен директен договор между българските институции и музея за реклама на страната ни като целогодишна туристическа дестинация чрез имиджови клипове, пана в метрото, реклама в печатни и електронни медии. Ангелкова поясни, че на плазма пред самия Лувър се въртят имиджовите клипове за България. Очаква се на откриването да присъстват премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, както и френският президент Франсоа Оланд.

Министър Ангелкова представи и заместниците си. Надя Маринова ще отговаря за ресора "Маркетинг и реклама". Тя е имала дългогодишен опит в тази сфера. Допълнително ще бъде представен и съветник в този ресор.

Вторият зам.-министър е Ирена Георгиева с ресор „Туристическа политика“, която идва от туристическия бранш и беше зам.-председтаел на Асоциацията на българските туротератори и туристически агенции. Живко Табаков е съветник на министъра по летен туризъм.

Припомняме, че Ангелкова има и съветник по зимен туризъм - легендата в ски спортовете Марк Жирардели.