Сезонът на приготвяне на зимнина у нас е в разгара си. Въпреки голямото предлагане на консерви и сладка в магазините, българинът по традиция приготвя домашна зимнина.
Пенсионерката Ружка Игнатова от Вишовград започнала да прави туршии и мармалади още от 20-годишна, като рецептите научила от свекърва си.
"Бъркам ги, за да се омесят и след като е готова, си пълня бурканите. Маринатата се е разтопила и на дъното слагам копърче, чесън и чер пипер. Краставички направих, защото аз си ги произвеждам, събирам си ги. Направила съм и компоти, и люти чушки, и апетитка", каза тя.
Стопанките във Вишовград правят зимнина всяка година. Казват, че от домашното по-хубаво няма.
"Давам на внучката, давам на снахата, давам на сина, за да си хапнат и те на мама от производството", коментира Мария Иванова.
Въпреки че леко са повишени, цените на зеленчуците са достъпни за приготвянето на консерви. Стела Съкова отглежда от години в Драганово карфиол и го продава на пазара.
"Започнала съм от 4 лева, но и на пет съм продавала, защото конкуренцията негодува. Имаше голямо търсене и достатъчно клиенти", добави зеленчукопроизводителят Стела Съкова.
Вижте повече в репортажа.