Огромен интерес към празника на Еленския бут - каква е традицията по приготвянето му?

Там той е най-вкусен

10.11.2024 | 13:00 Редактор:

За 11-а година Елена е домакин на празника на Еленския бут. А за да опитат един от най-прочутите български деликатеси във възрожденския град дойдоха стотици гости от страната и чужбина. 

Още призори в Елена тече трескава подготовка за празника.

"По стара традиция още в древни времена се пали огънят, прави се трап, на трапа се слагат върлини. След това се оформя бутът - вади се малка и голяма рибица, бонфиле и врат", каза капинът Антон Антонов.

Сол и много любов

"След като се заколи прасето, касапите дават мръвка и я правим на огъня с лук, черно пиперче", разри Марияна Чолакова.

А Силвия Йорданова добави, че накрая се слага сол, но и много любов.

От стотици години приготвянето на Еленския бут е съпроводено с редица обичаи.

Трябва да има благородна плесен

"Технологията на производството е, че трябва добре да се осоли, да съхне и да зрее бавно поне една година. Месото трябва да е потъмняло, трябва да има благородна плесен. Тя го предпазва от вредители и придава специфична нотка. Нарязването е вече друга технология, трябва да е тънко като вестник", подчерта

За празника в Елена дойдоха и гости от цялата страна. Много от тях не бяха опитвали еленски бут, но знаеха, че там става най-вкусен.

"Семейна традиция от години. При нас няма как да стане, защото климатичните условия не позволяват. Просто балканът си е балкан", каза Павлина Теофилова.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС