fallback

Свлачище разруши къща в Пловдив

15.02.2015 | 19:45

Скали паднаха върху две къщи в Пловдив при активизиране на свлачище на едно от тепетата. Репортаж от Пловдив на Илиян Велков и Диана Богданова.

Инцидент с едно от тепетата в Пловдив. Скални късове се стовариха върху две къщи, в които живеят хора. За щастие жертви и пострадали при инцидента няма, въпреки че в едната къща в момента на срутването е имало деца.

Скалите от Таксим тепе падат малко след 19ч. в събота, 14 февруари 2015.

По това време в къщата на Стефан Делчев децата му били сами.

„Звук като е земетресение е било, децата се обадиха, че е имало земетресение и открихме тук тези щети” - разказва Стефан Делчев, собственик на пострадала къща.

Щетите в двата имота възлизат на хиляди левове.

Изпочупени са керемиди, прозорци и са откъртени част от терасите на къщите.

От склона всеки момент могат да паднат около 4000 тона скали и сграда, собственост на Пловдивския университет.

Стефан Делчев е убеден, че трябва да се почисти, защото всеки един момент могат да паднат, тъй като висят. Казва, че е нужна и нова укрепителна стена, защото насипът е отслабен и честите валежи го подкопават допълнително.

 

Пожарникари са направили оглед на района, но са установили че за укрепването на свлачището от тепето са необходими специална техника и значителни средства.

/Снимка: Правителствена пресслужба - Бойко Борисов инспектира мерките срещу свлачището в Кричим на 15 февруари 2015/

Свлачище в Родопите на 13 февруари отново прекрати работите по разчистването на път III-866 Девин-Кричим, съобщи Агенция Пътна инфраструктура.

Около 4000 куб. м паднаха на пътя на 11 февруари 2015 и оттогава до сега областните пътни управления на Пловдив и Смолян и пътноподдържащите фирми не успяват да освободят движението.

Очаква се във вторник, 18 февруари 2015 с контролирани взривове да бъдат премахнати скалните късове. Ще бъдат използвани около 1 тон взривни вещества. Оценката на експертите е, че в резултат на взрива ще бъдат премахнати около 4 хил. куб. м или 10 000 тона скална маса. Очаква се движението по третокласния път да бъде възставено към края на работната седмица, съобщава пресцентърът на правителството. При обиколката си в региона на 15 февруари премиерът е огледал и други свлачища по републиканската пътна мрежа, които се активираха през последните седмици от преовлажняването на почвата. Очаква се на заседанието на Министерския съвет в сряда, 19 февруари 2015 да бъдат обсъдени възможностите за предоставяне на средства за укрепване на свлачищата на път II-86 Пловдив - Асеновград и път III-866 Девин -Кричим, се казва в съобщението до медиите.

 

 

fallback
Още от България
fallback