fallback

Спасиха дете с уникална операция в „Пирогов"

Операцията на Мария възлиза на 12 хиляди лева, като имплантите са финансирани от Фонда за лечение на деца

15.02.2015 | 14:30 Автор: Васил Детелинов

Уникална операция в Пирогов. Лекарите от спешната болница спасиха живата на 5-годишно дете, което се е родило със слепени ребра. Вследствие на това детето получава изкривяване на гръбначния стълб. Благодарение на лекарската намеса, детето е върнато към нормалния си ритъм на живота. Извършената операция е шеста поред в света.

Нормалният човешки гръден кош е съставен от 24 ребра. Малката Мария Йончева от Пазарджик обаче се ражда с 3 сраснали, 2 недоразвити и 4 увредени. Увреждането на гръдния кош е толкова сериозно, че сърцето на момиченцето е защитено само от кожа и мускулатура. При клиничен преглед с просто око се вижда как сърцето й бие. Травма или някакъв инцидент могат да са фатални за малкия пациент. Родителите на детето търсят лечение. Миналата година от медиите разбират за успешната операция в Пирогов на друго дете със същия проблем. И решават да опитат. В началото на февруари 5 годишната Мария е оперирана успешно.

 

Операцията на Мария възлиза на 12 хиляди лева, като имплантите са финансирани от Фонда за лечение на деца. Седмица след процедурата детето се чувства добре,а родителите му са повече от щастливи. За да се предпази сърцето от нараняване, момиченцето носи външен корсет. Титаниевите импланти ще останат в тялото на Мария около година. През това време тя ще бъде под постоянно лекарско наблюдение..

 

 

fallback
Още от България
fallback