Плевнелиев разкритикува Борисов за ДАНС

Държавният глава е категоричен, че шефът на ДАНС трябва да бъде сменен

14.02.2015 | 16:28 Редактор:
Плевнелиев разкритикува Борисов за ДАНС
Плевнелиев разкритикува Борисов за ДАНС

Президентът Росен Плевнелиев даде лоша оценка на работата на председателя на ДАНС и на главния секретар на МВР. Държавният глава се обяви категорично за смяната на Владимир Писанчев от Агенцията за национална сигурност. Плевнелиев изрази несъгласие с думите на премиера Борисов, че Писанчев се старае и затова не е нужно да бъде отстраняван. За работата на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров президента изрази мнение, че правителството трябва да реши дали да бъде сменен, но операция "Червеи" е показателна, че Лазаров в сътрудничество с ДАНС злоупотребяват със служебното си положение.

Не мога да се съглася с положителната оценка на работата на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност". От аферата "Костинброд", през прегазването на конституционните правила през 2013 г. и 2014 г., когато ДАНС обслужваше противоконституционни атаки срещу държавния глава, и се стигне до разработката "Червеи", имаме достатъчно основания да смятаме, че е крайно време в ДАНС да се случат промени и тази агенция да генерира сигурност, а не скандали.

Още по темата

Държавният глава коментира и 100-те дни на кабинета по време на зарязването на лозята в Перущица по случай Трифон Зарезан.

Очаквам тази година да видя отговорни и смислени реформи – пенсионната и здравната реформа, в сектор "Сигурност", в сектор "Енергетика", във водния сектор – които да минат през Народното събрание.

Във връзка със ситуацията в Украйна върховният главнокомандващ българската армия потвърди, че има готовност да свика Консултативния съвет за национална сигурност по темата за състоянието на Българската армия.