Днес, 2 ноември, отбелязваме Архангелова задушница – денят, в който се молим за душите на починалите ни близки. Името "Задушница" произлиза именно от значението на този ден – молим се "за душата". На този ден първата глътка задължително се излива на земята.
Архангеловата задушница е една от трите най-големи, според православния календар. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците.
На този ден посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и оставяме цветя. Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите.
В подавката за Архангелова задушница традиционно присъства вино, варено жито, питки (или хляб), пилешко, агнешко или въобще месо, дребни сладки, бонбони, ябълки и други плодове, кекс.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)