Архангелова задушница е на 2 ноември. Тогава отдаваме почит на починалите ни близки и роднини, почитаме и ангелите. Задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.
Ето някои често срещани поверия и обичаи за Архангелова задушница:
На Архангелова задушница не бива да се работи и жените не бива да се захващат домакинска работа. Поверието гласи, че ако работим на този ден може да разгневим душите на починалите.
На този ден се раздава храна на познати, а може и на непознати, и се ходи на гробища и църква. Според поверието всеки трябва да даде от това, което има, като задължително да присъства жито, парче от питка и вино. Тези три неща символизират Христос. Житото се свързва с Христовото възкресение, а питката и виното с неговите плът и кръв. Когато раздавате от храната казвате: "Вземете за Бог да прости" и изброявате име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте само с: "Бог да прости".
Според обичаите в подавките на задушница се слага най-често домашни сладки, сезонни плодове, малко сирене и кашкавал. В някои райони на този ден е прието да се оставя празно място на масата, за да има къде да "седне" покойникът, когато навести близките си. На някои места раздават заедно с подавките брашно и сол, които символизират греховете на починалия.
Четете повече в az-jenata.bg.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)