Чавдар Христов: Пресилено е да се говори, че социалният диалог не действа

Още по-крайно е да се твърди, че има само двустранно сътрудничество между държавата и синдикатите, коментира заместник-председателят на КНСБ

13.02.2015 | 10:49 Редактор: Мариета Иванова
Чавдар Христов: Пресилено е да се говори, че социалният диалог не действа

Синдикатите са съгласни с критиките за неритмичност и пропуски в социалния диалог, но заключенията, че работата върви и декларациите за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество от страна на работодателите са прекалено крайни. Това стана ясно от думите на заместник-председателят на КНСБ в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Чавдар Христов.

Припомняме, че преди дни работодателските организации изпратиха отворено писмо, в което алармират за нарушаване на социалния диалог.

“Още по-крайно е да се твърди, че има двустранно сътрудничество – между синдикати и държавата, че държавата се вслушва повече в синдикатите,” посочи още той.

Той коментира, че дебатът за пенсионната реформа в момента се води в експертен формат към Министерството на труда и

Още по темата

социалната политика и „когато приключи и бъде облечено в съответната форма – от експертите на министерството на труда и на финансите ще бъде предмет на обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество. - „Целият проблем е, че има различни интереси,“ посочи Христов и:- „правителството, следвайки една политика, която обявило, и която е представяна от социалния министър, върви неотклонно в една посока- към защитаване предимно социални функции и стабилност на системата и това влиза в противоречие с интересите на работелите“.