Евростат: Токът и газът за бизнеса в България са от най-евтините в ЕС

Пред нас са Финландия и Швеция

28.10.2024 | 22:10 Редактор:
Най-високите сметки са в Ирландия, Кипър и Германия.
Най-високите сметки са в Ирландия, Кипър и Германия.

Според статистика на Евростат цената на електроенергията за стопанските бизнеси в България е от най-ниските в Европейския съюз. Според данните през първото полугодие средната цена на тока за индустрията у нас е малко над 0,10 евро за киловатчас. Най-евтина е електроенергията във Финландия (0,092 евро за киловатчас) и Швеция (0,094 евро за киловатчас).

Средно цената за бизнеса в общността през първото полугодие е 0,186 евро за киловатчас, сочат данните на статистическата служба на ЕС. Най-високите сметки за електроенергия е плащала индустрията в Ирландия (0,25 евро за киловатчас), както и в Кипър и Германия.

Цената на електроенергията за домакинствата у нас също е една от най-ниските в ЕС. През първото тримесечие тя достига почти 0,12 евро за киловатчас. 

По-ниска цена на природния газ

Цената на природния газ за индустрията намалява във всички 25 държави от 27-те в ЕС, които дават статистическа информация за полугодието. Най-съществено е понижението в Латвия и Литва (с по-около 45%). В България цената на газа се понижава с около 40 на сто.

Данните на Евростат показват, че освен това суровината е с най-ниската цена у нас - 0,034 евро за киловатчас. Около това ниво е цената на газа и за Гърия и Литва. Средно цената на газа за стопанските потребители в ЕС през първата половина на годината е почти 0,062 евро за киловатчас.

Най-висока е тя в Швеция (0,099 евро) и Финландия (0,085 евро), но и в двете държави потреблението на  газ е много ниско. Около средното за общността е цената на газа в Нидерландия, Полша, Словакия, Германия и Унгария.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС