Патриарх Даниил: Без Божията сила не можем да се справим с трудностите

"Много човеци са страдали по различни начини", каза Негово Светейшество

28.10.2024 | 14:01 Редактор:
Патраирх Даниил отслужи света литургия.
Патраирх Даниил отслужи света литургия.

Братя и сестри, нека търсим това живо общуване с Господ Иисус Христос, за да укрепваме, защото без Божията сила не можем да се справим с трудностите и не можем да получим трайна, истинска радост.

Това каза днес в проповедта си Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Даниил, след като отслужи света литургия за празника на столичния храм "Св. мъченица Параскева".

"Всички ужасни мъчения не могли да сломят нито вярата ѝ, нито упованието ѝ в Бога, нито любовта ѝ, и през нощта, затворена в тъмницата, Господ изпратил ангел, който я укрепил, като ѝ показал оръдията за мъчение, които сам Господ Иисус Христос претърпял. И с това Господ я укрепил, изцелил я и по чудесен начин се възвърнало здравето, целостта на тялото. Удивени на другия ден, мъчителите продължили мъченията и след като не успели да я сломят, да я принудят да се отрече от Бога, я осъдили на посичане с меч. И така пострадала младата девица Параскева през 303 година", допълни българският патриарх в словото си.

Негово Светейшество Даниил отбеляза, че всеки един мъченически подвиг ни удивява.

"Много, много човеци са страдали по различни начини, по различни причини, единствено и само християните докрай са устоявали в надеждата си, докрай са устоявали в благоразположението си, дори към мъчителите, по примера на Господ Иисус Христос", завърши той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR