На извънредно заседание на НСТС решиха за данъците през 2025 г.

400 млн. лв. ще струва на хазната удължаване на нулевата ДДС ставка за хляба и брашното, както и 9% за ресторантьорите

28.10.2024 | 13:38 Редактор:

Не се предвижда увеличение на данъците за 2025 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Петкова заяви, че за Бюджет 2025 са разработени редица приходни и разходни мерки, така че салдото в хазната да бъде до 3 процента дефицит от БВП на начислена основа. 

400 милиона лева би струвало на хазната, ако се удължи нулевата ДДС ставка за хляба и брашното, както и 9-процентния налог за ресторантьорския бранш, посочи още Петкова.

На  заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество част от работодателските организации поискаха да не се възстановява ставката от 20% в тези сектори, където намалението бе въведено заради пандемията от Ковид-19.

"Преференциалните ставки по принцип са предпоставка не само за увеличаване на административната тежест, но и предпоставка за отклонение от данъчно облагане", отбеляза финансовият министър Петкова, цитирана от БНР.

В двуседмичен срок след изпълнение на критерия за ценова стабилност, България ще поиска извънредни конвергентни доклади от Брюксел и Франкфурт за готовността ни за присъединяване към Еврозоната, каза още Петкова.

Тя гарантира, че Бюджет 2025 година ще бъде изчислен при дефицит до 3% от БВП на начислена основа.