Проф. Ангелов: Поддържаме борд на работодателски организации и така правим контакт с бизнеса

Проф. д.ик. н. Кирил Ангелов, зам. декан на Факултета за френско обучение на Технически университет ­София

12.02.2015 | 10:52 Редактор: Дориана Ранкова
Проф. Ангелов: Поддържаме борд на работодателски организации и така правим контакт с бизнеса

 

Проф. Кирил Ангелов сподели добрите практики на Факултета за френско обучение на Технически университет - контакта им с европейската акредитационна мрежа за инженерно образование ENAEE. Акредитация за специалности информатика и комуникации и електротехника, електроника, автоматика. Според проф. Ангелов които се обучават на френски и завършват тези специалности имат много опции за развитие - както у нас, чрез стажове във френски компании базирани в България, така и навън именно благодарение на ENAEE.

За да може да се участва в ENAEE студентите са длъжни да правят стажове в края на 3,4 и 5ти курс от обучението си. С тази цел Факултета за френско обучение поддържа борд на работодателски организации, който се явява борд на Факултета и предоставя лектори за различни дисциплини и предоставя стажове - във Франция и в България. Като тези във Франция са заплатени по закон. Така процедират и компаниите със седалища в България.

Непрекъснатия глад за този вид специалисти, коментира проф. Ангелов, е трудно да се задоволи. Но това не е само в аутсорсинг компаниите, а и в микроелектроника, автоматика и т.н. Затова комуникацията с работодателите е задължителна, за да се покачи ефективността. Важни са и партньорствата и добрата комуникация със средното образование, които да подготвят добри кадри.

По повод ОП Наука и образование, проф. Ангелов сподели мнение, че е редно да се финансира балансирано, както науката, така и образованието. Общи проекти на Факултета с бизнеса дават работа на студентите, което е именно инвестиция в науката.

 

Цялото интервю в студиото на Инвестбук, с водещ Дориана Ранкова, може да видите в следващия видео материал: