На днешния Мишин ден е забранено шиенето, вари се царевица, но не се яде

Не се бърка в брашното и каците със зеле

27.10.2024 | 08:00 Редактор:
На 27 октомври църквата почита Св. Нестор.
На 27 октомври църквата почита Св. Нестор.

На 27 октомври православната църква почита Св. Нестор, който е живял през III век в Солун. Той бил  сподвижник на Св. Димитър Солунски и загинал заедно с него. В негова защита излиза на бой с любимия гладиатор на императора и го побеждава. 

Според една от легендите, когато Нестор промушил с копие корема на боеца Лий от там изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките са излезли от тялото на дявола, когато помирисал за първи път тамян.

Мишкин ден - забрани

На този ден жените в къщата не трябва да шият, плетат и тъкат, за да не ядат мишките посевите с острите си зъби и да не разкъсат дрехите в къщата. 

Не се бъркало и брашно, нито каците със зеле, за да не влязат мишките там. Сред забраните е и самото споменаване на думата мишка, защото се вярва, че може да донесе нещастие.

Мишкина сватба

За прогонване на гризачите има различни традиции в България. Според едната в четирите краища на къщата се слага варена царевица, за да заситят мишките и не да не пристъпят напред. 

В някои краища на България се прави "Мишкина сватба". Две жени с еднакви имена в селото хващали женска и мъжка мишка, нагласяли ги като младоженци и ги слагали завързани една за друга в кошница, която пускали по реката. След това идвал ред на празника - с богата трапеза, песни и танци.

Имен ден празнуват хората, които носят името Нестор и неговите производни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)