Хората са отчаяни заради спирането на влакове, които са връзка с децата им, с работата

Удар и по туризма

26.10.2024 | 14:30 Редактор:

Новото разписание на БДЖ, което ще влезе в сила от 15 декември, оставя без жп транспорт малки общини и градчета в Балкана. За това предупреждават местните власти, а много от жителите, които пътуват с железниците, са недоволни, планират и протести.

Пътническият влак от Горна Оряховица към Плевен е единственият начин на десетки хора в Павликени да стигнат до работните си места.

За някои хора влакът е единствената връзка с роднини и превозно средство до работата

"Аз съм възмутена крайно, най-вече работещите хора засяга, защото БДЖ е транспортът, с който стигат до работните си места", сподели Иванка Панекова.

"До децата си пътувам, но това е безотговорност - има хора, които ходят на работа, пътуват за да отидат на работа, остават без работа", възмущава се Маргарита Александрова.

Троян също ще остане изолиран град заради спирането на два от четирите влака. Анелия Вълчева има хронично заболяване и пътува само с влак, за да посещава Специализираната белодробна болница в Троян.

"Не съм съгласна, защото аз съм от село Асеновци, идвам тук да се лекувам в белодробната...Много ми е удобен влака! Не съм съгласна да го спрат! Не съм съгласна за спирането на влаковете ! Удобно, топличко, хубаво", каза Анелия Вълчева.

Спирането на влаковете ще се отрази на туризма

Премахването на вечерния влак от Стара Загора в новото разписание, ще се отрази на туризма в Трявна, казва кмета на общината.

"Много туристи слизат в Трявна с влак, това са баби с внуци, хора, които избират само с жп транспорт да дойдат в Трявна, и това за нас е удар и по туризма на Трявна", обясни кметът на Трябва Денчо Минев. 

Местните власти на засегнатите общини са изпратили писма до БДЖ "Пътнически превози“ с искане да се запази същото маршрутно разписание и през новата година. Предстои до 15 ноември от БДЖ да обяви окончателното разписание на влаковите линии.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)