На прага на грипния сезон: Ваксини за децата по аптеките няма

Те гарантират най-лесното протичане на заболяването

25.10.2024 | 18:45 Редактор:

Регистрираха първия случай на грип за сезона. Вирусът е установен при 30-годишна жена с проба, изпратена в Националната референтна лаборатория.

Заразената жена е имала обичайни симптоми за грип - висока температура и мускулни болки. Лекарите съветват - важна е ранната превенция.

"Симптомите, които са типични за грипа, това са рязкото и внезапно начало с висока температура, има болка по мускулите, ставите, очите. Очакваме по-висока заболеваемост в края на декември и началото на януари", каза д-р Гергана Николова.

Ваксините гарантират най-лесното протичане на грипа. Те са налични както в кабинетите на личните лекари, така и в аптеките. 

"Ваксини за децата в момента няма. Получихме минимални количества, които се изчерпаха. За възрастните ваксини все още се намират. Тях ги покрива и програма по НЗОК за над 65 години, които получават безплатна ваксина", поясни магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

Както и при другите заразни заболявания, за болните е добре да останат вкъщи, а една от най-важните профилактични мерки за предпазване от грип е спазването на хигиена и особено честото измиване на ръцете с вода и сапун.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.