Адвокати от цялата страна се вдигнаха срещу ВСС и избора на главен прокурор (ВИДЕО+СНИМКИ)

Юристи излязоха на протест в няколко града

25.10.2024 | 14:02 Редактор:

Адвокати от цялата страната излязоха на протест срещу процедурата по избор на главен прокурор. Демонстрациите се провеждат пред сградите на Съдебните палати в различни градове.

Основен аргумент за протеста на адвокатите е, че няма как Висш съдебен съвет (ВСС) с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор. В позицията си те изразяват несъгласието си и с "продължаващата конституционна, политическа и институционна криза, която руши устоите на демокрацията и правовата държава".

Обръщението е подкрепено и от Съветите на колегиите от 27 града в страната.

От Съюза на съдиите в България миналата седмица също призоваха ВСС да не избира нов главен прокурор. 

"Не може компрометираното доверие в органа, дори формално процедурата да е легитимна, до доведе до избор, който до вдъхне доверие в цялото обществото. Хората олицетворяват институциите и ако нямаш доверие в хората, които правят избора, няма да имаш доверие и в избора, който ще произведе този орган. И.ф. е временно на този паст, което позволява да заема тази позиция и нашият призив е това време да е съкратено. Отправяме призив и към НС, което две години не избира представители във ВСС и прави възможно ВСС, който е компрометиран от обществено доверие, да функционира", заяви председателят на Софийската адвокатска колегия адв. Стефан Марчев. 

"Ежедневно, ежегодно българският народ плаща милиони, за да получи корумпирано правосъдие, несправедливо и незаконно", подчерта адв. Владислав Янев от Софийската адвокатска колегия.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Не им е работа
преди 2 дни
Да си седят в канторите. Това не е тяхна работа да командват съдебната система. Не трябва да има адвокати във ВСС! Съдии. прокурори и следователи има ли в Адвокатския съвет? Сигнализирай за неуместен коментар