Филип Буков след 60 приземявания с парашут: Всеки скок е изпит

Минимум 8 часа не трябва да сме пили алкохол

24.10.2024 | 18:50 Редактор:

Адреналинът не трябва да замества добрата подготовка. Това е съветът на инструкторите. 

33 години в сферата на парашутизма и над 16 000 скока - Христо Киликчиев се посвещава на адреналина, а от 2000 г. насам е и сертифициран инструктор. Срещаме се на летище "Ихтиман", малко преди поредния полет. Почти всеки може да скочи, стига да няма сериозни здравословни проблеми. "Килограмите също имат значение", казва той. 

Какви са ключовите съвети на инструкторите?

"В Мексико, в САЩ могат да скачат хора, които тежат над 100 кг. В България това е невъзможно, защото нашето надморското равнище, на зоните за приземяване, е много голямо. Трябва да сте спали поне 8 часа, да не сте употребявали алкохол, наркотици, други упойващи вещества. Като дойдете, ще попълните декларация за това нещо. След това се провежда инструктаж за скока, тренировка на земята", обясни Киликчиев.

Три години и минимум 500 скока са изискванията за получаване на сертификат за инструктор.

"Веднъж производителят трябва да го обучи да използва дадената техника и втори път Асоциацията трябва да потвърди това обучение с допълнителен изпит и медицински сертификат", добави той.

Предпоставка за опасност създават освен лошите метеорологични условия и комуникацията между участниците с различни летателни средства. 

"Има случаи с парапланеристи, които не могат да се ориентират добре, ние сме имали такива случаи поне три-четири", каза управителят на летище "Ихтиман" Драгомир Недков.

Актьорът Филип Буков скача в тандем, а после решава да се запише на курс и да изкара лиценз. Днес вече има над 60 самостоятелни скока. 

"Теоретичният изпит е още в началото на курса. После всеки скок се води изпит. Ако втори път се провалиш, трябва да отиваш на специален тунел, където да тренираш", отбеляза Буков.

Най-важно при скоковете с парашут остава добрата подготовка, твърдят инструкторите.

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова.