Шести ден камион с крави е блокиран на влизане в Турция след ГКПП "Капитан Андреево"

От БАБХ са категорични, че животните не могат да бъдат върнати в нашата страна

24.10.2024 | 18:22 Редактор:
БАБХ посредничи между румънската фирма и турската страна.
БАБХ посредничи между румънската фирма и турската страна.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спазва стриктно европейското законодателство, регулиращо здравеопазването на живите животни. Съгласно него Република Турция не е включена в списъка на трети държави, от които се допуска повторно въвеждане на живи животни на територията на Европейския съюз (ЕС). Това е предвидено в Регламент за изпълнение (ЕС) 2021/404 на Комисията и Делегиран регламент (ЕС) 2020/692.

Животните са напуснали територията на Република България, преминавайки през ГКПП "Капитан Андреево“, и се намират на територията на Република Турция, извън границите на Европейския съюз (ЕС). Разрешаването на случая попада в обхвата на двустранните отношения между Румъния и Турция, като тези две страни следва да намерят решение в съответствие с международните регулации.

След отказа за внос от страна на южната ни съседка, животните нямат право да бъдат върнати в ЕС, информират от БАБХ.

Позицията на БАБХ идва след като шести ден камион с крави, натоварени от Румъния, и преминали транзитно през България, стоят блокирани в граничната зона между България и Турция. 

Турските власти отказват да пуснат камиона на своя територия, тъй като животните идват от зона, в която има чума. Две от кравите са починали и все още са в камиона, състоянието на другите се влошава в затвореното помещение.

БАБХ е провела среща с представител на румънската фирма, изпращаща животните. От страна на БАБХ е осъществен разговор с Генералното консулство на Р. Турция - Пловдив, като от тяхна страна е уточнено, че са в контакт с фирмата получател в южната ни съседка. 

Разрешаването на случая попада в обхвата на двустранните отношения между Румъния и Турция. БАБХ изразява надежда, че двете държави ще намерят бързо решение на ситуацията с оглед на хуманното отношение към животните и в съответствие с международните регулации.

Снимка: pixabay