Около 85% от фаталните случаи с балони са по вина на парашутистите - липсва подготовка

Това е вторият смъртен случай с парашутист за тази година у нас

23.10.2024 | 18:45 Редактор:

Двама парашутисти паднаха в нива между ботевградските села Литаково и Новачене. Единият от тях загина на място, друг е в болница с опасност за живота.

Това е вторият смъртен случай с парашутист за тази година у нас. Припомняме, че преди месеци немски гражданин загина край Ихтиман след скок с парашут. За последните три години инцидентите са общо пет, като един от тях е с тандем, сочат данните на Българския национален парашутен клуб. В края на месец август двама парашутисти паднаха върху автомобил в село Черньово.

Сред най-честите причини за такива инциденти като днешния са подценяването на ситуацията, лошите метеорологични условия, както и недобрата подготовка.

Правилата са много

Около 85% от фаталните случаи са по вина на парашутистите заради липсата на подготовка, категоричен е президентът на Федерацията по въздушни спортове Ангел Стаменов.

"Всеки участник в този скок е сам за себе си, ако са няколко, те трябва да тренират както отделянето от самолета, действията във въздуха, действията преди отварянето на парашута, къде ще се приземяват", поясни той.

"На 600 скока парашутистите прохождат", добави Стаменов.

Трябва достатъчна дистанция между скачащите

Правилата и изискванията при скачане от самолет и от балон са различни. Основното е да има достатъчна дистанция между скачащите така, че парашутите да не се оплетат.

"При балона нямаме тази хоризонтална скорост и там, ако парашутистите скочат всички заедно едновременно, те трябва да имат достатъчно височина, за да могат, след като приключи това свободно падане, да имат време и височина да се разделят по хоризонта и да отворят на безопасно разстояние един от друг", подчерта още експертът.

За получаването на сертификат за инструктор по парашутни скокове се полага изпит след преминато обучение.

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова.