Пациенти откриха чрез е-Здраве злоупотреби с леченията им заради източване на пари

Вече са наложени санкции "финансова неустойка", "частично прекратяване на договора"

23.10.2024 | 15:33 Редактор:
От ''Информационно обслужван'' АД са извършени общо 29 197 сдвоявания.
От ''Информационно обслужван'' АД са извършени общо 29 197 сдвоявания.

Изминаха почти два месеца от старта на услугата за достъп на пациентите до електронното им досие, чрез мобилното приложение е-Здраве (тя заработи от 02 септември 2024 г.) Данните показват, че до настоящия момент в национален мащаб в РЗОК, в офисите на РЗИ и в офисите на "Информационно обслужване" АД са извършени общо 29 197 сдвоявания. От тях през септември са направени 23 664 сдвоявания, а до момента през октомври – 5 533.

Както е известно, всички потребители на приложението имат възможност да активират получаването на известия, като по този начин своевременно са информирани за нови записи в електронното им пациентско досие - издадена рецепта, направление, готов резултат от лабораторно изследване, прегледи и др. Това е ефективна форма на контрол на лечебните заведения и аптеките, договорни партньори на НЗОК, в процеса на здравното обслужване и неговото заплащане.

Проличаха злоупотреби с пациенти за пари

В ЦУ на НЗОК са постъпили жалби и сигнали от здравноосигурени, които, след като  са се запознали с електронното си здравно досие, са открили в него неверни данни, свързани с отчетена, но неизвършена медицинска дейност от изпълнители на медицинска и дентална помощ. По сигналите са извършени проверки, като са наложени следните санкции: "финансова неустойка“, "частично прекратяване на договора“ и възстановяване на неоснователно получени суми.

В тази връзка НЗОК насърчава всички здравноосигурени да продължават активно да проверяват информацията в пациентските си досиета, тъй като само чрез тяхното съдействие в тази посока институцията ще може да подобри контрола върху изразходването на обществения ресурс, да предпази здравната система от злоупотреби и източване на публични средства.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)