Без лиценз са били пилотът и балонът от инцидента със загинал парашутист

Глобата за нарушенията е от 3 до 10 хиляди лева

23.10.2024 | 15:22 Редактор:
Въздухоплавателната администрация вече работи по въпроса.
Въздухоплавателната администрация вече работи по въпроса.

Пилотът и балонът от инцидента днес, при който загина парашутист, а друг бе ранен, не са били лицензирани да летят. При подобни нарушения, глобите за собствениците на въздухоплавателни средства са сериозни. Глобата за нарушенията е от 3 до 10 хиляди лева, а същата санкция се налага и на пилота, поясниха от Въздухоплавателната администрация.

"Извършена му е инспекция на 13 октомври - съставен е констативен протокол за установяване на административно нарушение. За съжаление това не можа да предотврати днешния инцидент", заяви главният директор на ГД "Въздухоплавателната администрация" Анелия Маринова.

Относно използването на балони за парашутисти, няма изрични законови забрани за това. Въпреки това, височината на полета може да представлява конфликт във въздушното пространство, което налага допълнителни мерки за безопасност. 

Въздухоплавателната администрация вече работи по въпроса и заяви, че ще потърси законодателни изменения, за да реши проблемите, свързани с безопасността и контрола във въздушното пространство.

Снимка: Bulgaria ON AIR