Политическата несигурност и скъпите суровини у нас плашат инвеститорите

Докладът "Драги" тепърва ще бъде обсъждан от лидерите на страните членки в Брюксел следващия месец

22.10.2024 | 19:12 Редактор:

Конкурентоспособността на Европейския съюз става все по-слаба. Това е основната констатация на изготвения за първи път доклад по темата по поръчка на Европейската комисия. Старият континент се нуждае от допълнителни 800 милиарда евро инвестиции годишно, за да навакса Съединените американски щати и Китай. 

Докладът от 400 страници е изготвен по искане на ЕК и е пътна карта за подобряването на конкурентоспособността на Съюза. Проблемите са много, а решенията все още се търсят.

"В такава ситуация на враждебност и сложност европейските предприятия изостават от своите конкуренти и то прогресивно, преди всичко от САЩ и Китай", коментира министърът на икономиката Петко Николов.

Докладът, изготвен от бившия италиански премиер Марио Драги, предоставя насоки за преодоляване на изоставането на Стария континент от световните икономики. А това са инвестиции най-вече в новите технологии, уверени са от Министерството на иновациите и растежа.

"Работим активно за увеличаване на инвестициите в научни изследвания за полупроводниковата индустрия. Работим активно за привличане на инвеститори в производството на микрочипове", посочи заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов.

Защо не привличаме инвеститори?

Средата в България обаче не е привлекателна за бизнеса, констатираха част от участниците в "Грийн Транзишън Форум". Политическата несигурност и скъпите суровини плашат инвеститорите.

"Инвестиционната среда в България е абсолютно безобразна. Никой не иска да инвестира в България", заяви бившия министър на околната среда и водите Юлиан Попов.

"Необходимо е България да излезе от удобната позиция, която обичайно заемаме на консуматори, на изпълнители на чужди решения или пък на жертви, както е по отношение на Зелената сделка", добави Сергей Станишев по време на форума Green Transition Forum, организиран от Dir.bg.

Дискусията как да направим Европа по-силна продължава. Докладът "Драги" тепърва ще бъде обсъждан от лидерите на страните-членки в Брюксел следващия месец.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС