Лозан Панов е новият председател на ВКС

Съдията е на мнение, че начинът, по който се дава разрешение за подслушване на магистрати, не трябва да се променя

10.02.2015 | 17:50 Редактор:
Лозан Панов е новият председател на ВКС
Лозан Панов е новият председател на ВКС

Съдия Лозан Панов встъпи в длъжност като председател на Върховния касационен съд. Той декларира, че няма да оказва какъвто и да било натиск върху съдиите и че ще работи публично, прозрачно и демократично.

Новият председател на ВКС не е съгласен с една от идеите за законодателни промени, лансирани от прокуратурата, според която разрешение за подслушване на магистрати със специални разузнавателни средства ще може да издава единствено председателят на ВКС - по искане на главния прокурор. Към момента съдии, прокурори и следователи могат да бъдат подслушвани със заповед от всеки окръжен съд в страната.

Съдия Лозан Панов коментира и думите адвоката на Цветан Цветанов - Менко Менков, който каза, че това дело е политическо и че очаква четиригодишната присъда на клиента му да отпадне на трета инстанция във Върховния касационен съд и така делото да приключи с оправдателна присъда. Панов е категоричен, че делото ще се гледа от един независим съд, но никой все още не може да каже какъв ще бъде резултатът.

Председателят на ВКС коментира и делото „Червеи“ . Според него информацията към момента е твърде пестелива и затова му е трудно да се произнесе възможно ли е наистина да има съдия, който да е разрешил 300-дневно подслушване.

Още в репортажа на Борислав Петров: