В Бургас едва спасили живота на туристката заради "бактерията човекоядец" (+ВИДЕО)

Лекарите призовават да не влизаме в морето с открити рани

21.10.2024 | 19:20 Редактор:

В Бургас лекари спасиха жена с рядка, но изключително опасна бактерия. При заразяване за часове може да се развие сепсис и да настъпи смърт, затова са наричани "бактерии човекоядци". 

61-годишната жена се заразява с бактерията, докато е на почивка на къмпинг Силистар. Наранява се на шезлонг. 

"Влиза в морската вода и това е входна врата за инфекцията. На следващия ден кракът се подува, образуват се големи мехури", коментира началникът на Микробиологичната лаборатория в УМБАЛ Бургас д-р Калина Цанкова.

След като търси лекарска помощ, жената е хоспитализирана. След близо месец борба за живота ѝ във Втора хирургия, тя е спасена. 

"Многократни оперативни интервенции - 10 на брой. Имаше опасност да загуби живота си. А в момента, за да избегнем инвалидизация, тя е на лечение в клиниката по пластична хирургия в София", допълни началникът на Второ отделение по обща хирургия към УМБАЛ Бургас д-р Васил Керанов.

У нас няма данни за оцеляване след зараза по кръвен път

Миналата година в научни публикации са докладвани пет смъртни случая в Тампа бей, Флорида, които се дължат на същия причинител. В България няма данни за човек, оцелял след заразяване по кръвен път. 

"Характерно за тази бактерия е, че много често вирее при преход между сладка и солена вода, където в нашия регион има на много места. Знаете, тази година беше изключително гореща. Това благоприятства съвсем различната флора в морската вода", поясни д-р Цанкова.

Случаят вече се описва в научна публикация и ще бъде докладван на конгрес. А лекарите призовават да не влизаме в морето с открити рани. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 4 дни
Да ви " отварям" ли за някои нови болести и инфекции от известно време кои ни ги донесоха!? Преди около 10 год. излезна информация по този въпрос и моментално беше спряна защото засягаше определено племе... Сигнализирай за неуместен коментар