Директорът на НАСА в България: Не сме сами и там някъде има друг живот

"Има милиарди звезди в нашата галактика, но има и милиарди галактики", каза Бил Нелсън

21.10.2024 | 19:10 Редактор:

Директорът на НАСА Бил Нелсън се срещна с български студенти от СУ "Св. Климент Охридски". Той заяви, че е важно да се срещне с тях, защото те представляват поколението "Артемида", което е наследник на поколението "Аполо", изпратило човек на Луната.

"Връщаме се на Луната, за да се научим как да стигнем до Марс. Чрез програмата "Артемида" ще съберем нужните знания, за да можем да изминем целия път до Марс", каза Нелсън.

Плановете са догодина екип да стигне до Луната

"Половин век по-късно отново ще стъпим на Луната. Отиваме се с международните ни партньори. Догодина екипът ни ще се състои от трима американци и канадец. За първи път жена ще стъпи на Луната. С нея ще бъде и един мъж", каза още директорът на НАСА.

България е една от 32-те страни, които са сложили подпис под участието си в програмата "Артемида", чиято цел е да се събират нови знания и да се правят открития за живота в Космоса. НАСА ще работи с български компании.

"Ще разговаряме с една компания за сателити. Произвеждат микро- и малки сателити. Космическият бизнес наистина може да помогне за разрастването на икономиката ви", заяви Бил Нелсън.

А на въпроса, който винаги вълнува обществото – сами ли сме в Космоса, директорът на НАСА отговори уверено.

"Има милиарди звезди в нашата галактика, но има и милиарди галактики с милиарди звезди. Ако ме питате дали смятам, че има живот там някъде - да смятам, че има", каза още Нелсън.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС