Ще забранят ли музикалните събития с безплатен вход?

Всеки концерт, фестивал или проява представлява денонощен труд, пише в писмото им

21.10.2024 | 18:03 Редактор:
Музикантите настояват да се промени настоящият модел на финансиране.
Музикантите настояват да се промени настоящият модел на финансиране.

Десетки изпълнители, сред които Иво Папазов - Ибряма, Камелия Тодорова, Любо Киров и Дарина Такова са изпратили отворено писмо, адресирано до Министерството на културата с искане да се намалят събитията с безплатен вход. 

Музикантите настояват да се промени настоящият модел на финансиране, особено по отношение на събитията със свободен вход и да се насърчи развитието на платени събития с билети, които реално отразяват стойността на изкуството.

"Музиката не е стока, която може да се консумира, без да се отчита нейната истинска стойност. Всеки концерт, фестивал или проява представлява денонощен труд на редица професионалисти в сферата на музикалната индустрия, които искат да съществуват активно и независимо на свободния пазар, но са парализирани поради дългогодишното насърчаване и заучаване на публиката, че музиката е безплатна за потребителите", пишат в откритото си писмо музикантите, цитирано от БНР.

Опасенията на сектора са, че продължаването на модела, при който финансираните от държавата или отделна община прояви с безплатен достъп продължава, ще унищожи пазара на изкуството.

Снимка: Pexels