Румен Радев: Антарктическата ни база става център за развитие на наука от световен мащаб

България е уважавана антарктическа нация, заяви проф. Христо Пимпирев

21.10.2024 | 16:54 Редактор:

Българската антарктическа експедиция и базата ни "Свети Климент Охридски" се утвърждава все повече като център за развитие на наука от световен мащаб, а с научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" сериозно се увеличават и възможностите на полярната ни експедиция. 

Това заяви държавният глава Румен Радев при връчването на българското знаме на ръководителя на 33-ата Национална антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев. Традиционната церемония в президентската институция събра български полярници, които тази година ще се отправят към Ледения континент, посланици на държави, с които България си сътрудничи на Антарктида, както и представители на институции и академичната общност. Присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В приветствието си президентът посочи, че макар и Антарктида да се намира на 14 000 километра от София, страната ни има своето достойно и влиятелно присъствие на отдалечения и труднодостъпен Леден континент. 

Днес трябва да отдадем дължимото към българската държава и учени, които преди повече от три десетилетия направиха така, че България да бъде една от първите нации, които да стъпят уверено на Антарктида във важна за човечеството мисия, каза държавният глава. Румен Радев отбеляза ключовото значение на научните изследвания на полярниците за опознаване на планетата ни, справяне с климатичните промени, изграждането на устойчиво бъдеще за планетата.

"България е уважавана антарктическа нация, която заедно с още 28 държави управлява континента, и останалите страни разчитат на нашата помощ", заяви от своя страна проф. Христо Пимпирев. 

Той разказа, че първата експедиция на България е плод на ентусиазма на шепа млади учени от Софийския университет, а сега освен че дейността ѝ е свързана със сериозна наука, има отражение и върху геополитиката. 

"Антарктида е една десета част от земното кълбо и България определя съдбата на този континент", отбеляза проф. Пимпирев.