"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа за ноември с 8%

Дружеството ще купува тръбен газ от Азербайджан, втечнен газ от Total с доставка през Александруполис

21.10.2024 | 14:31 Редактор:
Дори с поисканото увеличение цената е драстично по-ниска от тази преди година.
Дори с поисканото увеличение цената е драстично по-ниска от тази преди година.

"Булгаргаз" поиска от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нова цена на газа за ноември, която е с 8% повече от тази за октомври - до 68,49 лева за мегаватчас през ноември. На 1 октомври регулаторът одобри цената на газа от 63,72 лева за мегаватчас.

На годишна база цената е съществено по-ниска - на 1 ноември 2023 година "Булгаргаз" изненадващо поиска рязко увеличение от около 60 лева за мегаватчас през октомври до малко над 82 лева за мегаватчас. Тогава пазарите реагираха силно негативно на атаката на "Хамас" в Израел на 7 октомври.

Сега търговията отново е под влияние на напрежението в Близкия изток и след 27,50 евро за мегаватчас на 22 февруари, днес (21 октомври) търговията започва с цена от 40 евро за мегаватчас на нидерландската платформа TTF. 

През ноември "Булгаргаз" ще купува тръбен газ от Азербайджан, втечнен газ от Total (с доставка през Александруполис) - остатъците от октомври и доставки по договора през ноември, както и от газохранилището "Чирен", което ще балансира търсенето.

Потреблението на газ ще се увеличи - "Топлофикация - София" вече съобщи, че започва да  пуска парното в столицата.

Компанията ще представи прогнозите си за следващия месец по време на открито заседание в КЕВР, насрочено за 30 ноември. Регулаторът ще определи цената на закрито заседание на 1 ноември.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)