На днешния празник не трябва да тръгвамe на дълъг път и да споделяме плановете си

Църквата почита Иларион Велики

21.10.2024 | 06:40 Редактор:
Добре е да посветите времето в този ден на домакинската работа.
Добре е да посветите времето в този ден на домакинската работа.

На 21 октомври църквата почита Иларион Велики. Младежът научил Словото Божие от Свети Антоний Велики и се върнал у дома като християнин, раздал имуществото си на роднини и нуждаещи се, а самият той отишъл да живее в пустинята близо до град Майум.

Имен ден днес според църковния календар празнуват Иларион, Сергей, Василий, Пелагея, Алексей, Анатолий, Захар, Яков.

Какво не трябва да правим днес?

На този празник, както и във всеки друг ден, църквата се противопоставя на кавгите, сквернословието, клюките, клеветите и осъждането, както и на мързела, завистта, алчността, отмъстителността и отчаянието.

Според поверията на 21 октомври не бива да тръгвате на дълъг път и да споделяте плановете си. Счита се за грях да откажете помощ и е важно сами да поемете инициативата и да помогнете с каквото можете на нуждаещите се: с храна, вещи, пари.

Какво може да правим днес?

Знамения за православния празник гласят, че можете да се молите на Свети Иларион Велики за изцеление на душевни и телесни болести, както и за помощ при различни житейски обстоятелства.

Добре е да посветите времето в този ден на домакинската работа. Жените могат да се занимават с ръкоделие - в старите времена на този ден предците ни традиционно са се занимавали с бродиране или плетене, а по-старото поколение е учило младите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR