Люляци и кокичета цъфнаха насред октомври - какво вещае това за зимата?

Градинари не могат да повярват как е възможно ягоди да цъфтят и връзват в края на октомври

20.10.2024 | 15:10 Редактор:
В края на октомври температурата е над 15 градуса.
В края на октомври температурата е над 15 градуса.

Климатът в България се променя и сигналите за това са все по-ясни. В края на октомври цъфнаха сливите и то в един от считаните за най-студени региони - около Дупница и Боровец. В края на октомври температурата е над 15 градуса, листата по дърветата са още зелени и не дават признаци скоро да се обагрят в есенни краски.

На много места са избили и кокичета, които също са се объркали от топлото време.

Градинари не могат да повярват как е възможно ягоди да цъфтят и връзват в края на октомври, тревата да е зелена, подправки и билки като лапад и манголд са в разцвета си, а пролетният спанак, който иначе пониква след презимуване, вече да се подава от земята, съобщава БГНЕС.

На много места из страната, включително и в София, има цъфнали кестени. Още не съблекли лятната си премяна, кестените цъфтят, макар именно те се славят като дървесния вид, на когото който най-първи окапват листата преди зимата.

Според старите поверия цъфтежа на дървета и храсти на прага на зимата означава, че ще има много сняг и зимата ще е продължителна. В последните години и след поредицата топли зими, обаче, това традиционно вярване търпи сериозна критика.

Снимка: БГНЕС