fallback

Шереметя все още чака помощ за ремонт на къщи след градушката

Държавата отпуска 1,2 млн. лева за възстановяване в общините

20.10.2024 | 13:44 Автор: Деси Николова

Държавата ще отпусне 1,2 млн. лева за възстановяване на 11 общински обекта във Велико Търново и Лясковец, пострадали след опустошителната градушка преди близо 5 месеца. Собствениците на близо 100 къщи обаче все още не знаят дали ще получат помощ от държавата.

Една от най-тежко пострадалите къщи е тази на Лора Байрамова, която все още не може да възстанови напълно покрива.

"Според средствата си възстановяваме. Всеки човек е в различно положение. Донякъде успяхме, но имаме нужда от помощ – от общината, от социалните служби. Но повече възстановяваме с наши средства – било със заем, и така", казва Лора.

"Циглите ни бяха начупени, а прозорците – напукани, макар и не напълно счупени. Комшиите ни дадоха цигли, и с тях довършихме ремонта", сподели друг местен жител.

Държавата е определила помощ в размер на 1,2 млн. лева за общинските сгради във Великотърновско, пострадали от градушката. С колко и кога ще бъдат подпомогнати собствениците на 104 къщи в едно от най-засегнатите села – Шереметя, все още не е ясно.

"Разбира се, че хората очакват помощ. Това е нормално. Някои от тях са взели кредити. Ремонтът на покрива е сериозно нещо. Повечето хора мислят за имотите си и се стараят. Някои успяха да направят пълен ремонт на покривите, други са в състоянието, което виждате. Всеки е с различни възможности", каза кметът на село Шереметя, Георги Горчев.

Документите на стотиците пострадали частни имоти, които кандидатстват за държавно подпомагане, се изпращат директно до Междуведомствената комисия към Министерския съвет, откъдето пострадалите очакват помощ, за да довършат възстановяването на имотите си.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback