fallback

На днешния празник природата показва кога ще дойде зимата

Църквата почита свети Артемий Антиохийски

20.10.2024 | 09:11 Автор: Деси Николова

На 20 октомври, православният празник в чест на свети Артемий, църквата, както и на всеки друг ден, осъжда кавгите, клюките, клеветите, сквернословието и всички пороци като мързел, завист, алчност и отмъстителност. Нашите предци вярвали, че не е добре на този ден да се забавлявате прекомерно, да предлагате брак или да организирате сватба, тъй като такъв брак няма да бъде дълготраен.

Артемий Антиохийски бил командир в армията на император Константин Велики. След края на военната си служба, той се установил в Египет. Когато на власт дошъл император Юлиан Отстъпник, който преследвал християните, Артемий също бил засегнат от гоненията. Въпреки че бил бивш военачалник, той смело се противопоставил на жестокостите на новия император. Заловен и подложен на мъчения, Артемий отказал да се отрече от вярата си и заради твърдостта си бил екзекутиран.

Според народните вярвания, знаците на този ден показват кога ще започне зимата. Ако дърветата все още имат листа, зимата ще дойде след месец. Ако времето е хубаво, то ще остане такова до 10 ноември. Бледата луна предвещава сняг и слана след няколко дни, а ако гарваните грачат и летят хаотично, снегът ще падне скоро. Когато кокошките заспиват рано, се очаква слана. На този ден е добре да се приготвят зимни зеленчуци, защото така ще се съхранят до пролетта.

Свети Артемий е смятан за покровител на военните, затова на 20 октомври е прието да се отправят молитви за тяхното здраве и безопасно завръщане у дома, където и да се намират.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback