fallback

СО за АПИ: Наблюдаваме класически пример на манипулативни твърдения

Столична община отваря за движение пътната връзка от бул. “България” към Околовръстен път в посока “Младост”

19.10.2024 | 21:00 Автор: Деси Николова

Столичната община категорично отхвърля твърденията на Агенция "Пътна инфраструктура" от петък и заявява, че укрепването на моста е безопасно и не застрашава живота на гражданите. Укрепването е изпълнено прецизно и спрямо всички инженерни предписания на строителните експерти от УАСГ и законовите и технически изисквания.

СО пита АПИ: "Защо месеци наред не изпълнявахте задълженията си? Защо отново търсите начин да спрете отварянето му? Защо не изпълнихте задълженията си за укрепване на моста? Чии интереси обслужвате с постоянния си саботаж - тези на гражданите или политически?"

СО няма правно задължение да съгласува временната организация за движение с АПИ за отварянето на движението на детелината. Проведената комуникация между двете институции относно въвеждане на временната организация е израз на желание за междуинституционален диалог, и няма задължителен характер. Нещо повече - в кореспонденцията между АПИ и СО, АПИ в писмена форма се съгласява да потвърди изготвената временна организация от СО при промяна на 4 точки, като същите са изпълнени от СО и не засягат конструкцията на моста, а са свързани със сигнализацията, пишат още от общината.

От СО припомнят, че причината общината принудително да влезе и да извърши аварийно укрепване на мостовото съоръжение е неизпълнението от страна на АПИ на издадената заповед от вр.и.д.гл.арх., в която на АПИ е указан 30 дневен срок да изпълнят задълженията си на собственик и да укрепят аварийно съоръжението. Единствените действия, които АПИ предприе е да обжалва заповедта и допуснатото предварително изпълнение, а съдът отхвърли жалбата им на първа инстанция по отношение на предварителното изпълнение. Затова СО извърши действия по аварийно укрепване, за да отвори пътя за софиянци. Нещо повече - преди месец АПИ твърдеше, че е готова да отвори пътя. През това време мостът стана по-безопасен, не по-опасен, пише в позицията на Столичната община.

"Наблюдаваме класически пример на манипулативни твърдения и неистини с цел създаване на хаос, не търсене на решение. Колеги от АПИ, когато търсиш причина да не направиш нещо, намираш. Когато търсиш решения за гражданите на града - също. По всичко личи, че месеци наред избирате първото. Защо? СО е готова да защитава действията си за защита на интереса на гражданите в съда", заявяват още от общината.

Снимка: Пресцентър на Столичната община

fallback
Още от България
fallback