Копривщица отбелязва празника на копришкия брабой с игри и забавления

Целта е да върнат имиджа на българския производител

19.10.2024 | 14:20 Редактор:

Днес отбелязваме празника на копришкия брабой. Ако се чудите - така наричат картофа в Копривщица. В балканското градче местни производители показват продукцията си, която се слави като една от най-добрите в страната.

С много игри и много настроение, така по традиция преминава празникът на копришкия брабой. Провеждат се състезания за най-голям картоф, а мъже се надпреварват кой най-бързо може да пренесе пълен чувал с картофи.

Цената на картофа тази година в Копривщица е около 1,50 лева за килограм. Заради сушата обаче количества няма.

"Не е както едно време, едно време идваха тука камионите, изкупуваха картофи, сега е трудна работа. Младият народ избяга от града и няма и желаещи вече и за работа, няма кой да го събира, ние сеем така между другото в свободното време, за спорта, да си уплътняваме времето", разказва производител от Копривщица.

От Националната асоциация на картофопроизводителите заявиха, че целта на празника е да върнат имиджа на българския производител.

"Децата поемат инициативата и правят проекти във връзка с този празник, много са ентусиазирани, всяка година нещата са много различни", каза директорът на ДГ "Евлампия Векилова" Пенка Иванова.

Празникът продължи с игри за децата и вкусни ястия, а на кръгла маса бяха дискутирани проблемите и предизвикателствата пред картофопроизводителите през новия програмен период 2024 - 2027 година.

Вижте повече в репортажа.